Design Thinking Nedir?
İçindekiler
Çağımızda teknolojinin de etkisiyle her geçen gün işlerimizi etkileyen yeni terimler karşımıza çıkıyor. Yalnızca tasarımcıları değil pek çok diğer alanı, yeni nesil işler yapmak isteyen herkesi ilgilendiren bu terimlerden biri de “design thinking” oldu. Yalnızca tasarımcıları ilgilendirmiyor demenin yanında her projenin aslında bir tasarı olduğunu da unutmamak gerek. Yani bu bir yaklaşım ve bu yaklaşımı benimseyerek sizi ileri taşımasını sağlayabilirsiniz.
Diğer yandan bu yaklaşım sayesinde projelerin ortaya çıkmasında takımlar, liderler, takım bileşenleri tarafından izlenecek adımları tanımak mümkün oluyor. Bu da birlikte çalışacak herhangi bir grup kişi için oldukça yararlı. Mutlaka bire bir uygulamanız gerekmese de bu adımlar size kendi yaklaşımlarınızda fikir verebilir. Yani dilediğiniz kısmını uygulayarak buradan ilham almanız da mümkün. Neyin nesiymiş bu yaklaşım dilerseniz daha da yakından bakalım:
Design Thinking Nedir?
Yenilikçi bir strateji olarak karşımıza çıkan bu kavram çalışma yaşantımızda faydasını göreceğimiz pek çok yan etmeni de beraberinde getiriyor. “Design Thinking” önce tasarımcıların kullandığı şimdiyse yaygınlık kazanmış bir metot ve karmaşık problemleri çözmekte birebir işliyor. Tasarım düşüncesi/ bakış açısı diye de kullanılıyor ve odağına da karmaşık problemlere müşterinin memnun kalacağı çözümler ortaya çıkarmayı koyuyor. Yani elimizde problem çözme, yaratıcı olma ve memnuniyet hedefi var. İnsan faktörü bunların tamamında en önemli vurguyu alıyor.
Böyle düşününce en küçük ölçekli sorunlardan büyük ölçekli işlerin kocaman sorunlarına kadar çok uygulanabilir bir yöntem gibi gelmedi mi? Bir yandan da yine aynı bağlamda duymuş olabileceğiniz “design mindset” (yani tasarım aklı/ tasarım zihniyeti) tabii ki problem merkezli değil. Bu yaklaşım sizden şunu istiyor, probleme önem vermeyi bırakıp çözüm üretmekte yaratıcı ol. Eyleme geçme yetini elden bırakma ve çözüm üretirken geleceği de düşün. Özetle çözüm üretmeni ve ürettiğin çözümün gelecek planlarında önemli hem de pek tabii olumlu rol oynamasına dikkat etmeni öğütlüyor.
Design Thinking Adımları Neler?
Bu yaklaşım için gereken temel adımlar uzmanlar tarafından beş adımda özetleniyor. Bu beşli model D-School yani Hasso-Plattner Tasarım Enstitüsü tarafından değerlendirilen en popüler versiyon olarak da biliniyor.
- Empati kurmak, durumu yakından değerlendirmek ve müşterinizi anlamak
- Tanımlamak, problemin keşfi ve sorunu iyice tanıma,
- Fikir üretme, takımlar ya da bireyler halinde ihtimallerin ortaya atılıp değerlendirilmesi
- Prototip geliştirme, çözümün denemeye hazır ve somut bir hale getirilmesi,
- Test, geliştirdiğiniz çözümün denenmesi aşaması ve uygulama kısmı.
Beş adımın uygulanmasında iki temel yaklaşım dikkati çekiyor. İlk İki maddede bir tanı koyma bakış açısı benimsenmiş adeta doktor gibi hastalığın teşhisi görülüyor. Sonra üçüncü maddede de bunun için yapılabileceklerin keşfedilmesi ve ortaya konması durumu söz konusu olmuş.
Design Thinking ile projelerinize getirebileceğiniz yenilikçi bakış açısı bu temek kriterlerde de karşımıza çıkıyor. Yaklaşım olarak sorunu, müşterinizi, işin doğasını anlamaya ve üstüne giderken yaratıcı yanınızı öne çıkarmaya ihtiyaç var. Buna işaret ediyor. Bir yandan fikir üretme adımı çözüm üretmeye geçişte bu yaratıcılığın devamı demek oluyor. Çözümü iyi ortaya koymak ve tabii ki test etmek de sonuca ulaşmak için gereken özel aşamaların sonuncuları olarak karşımıza çıkıyor.
Hakkında Söylenenler
Tasarımcı bakış açısı ile düşünürken, hem yaratıcılık katmak açısından insancıl yaklaşımdan faydalanılıyor hem de çözüm ürettiğiniz müşterinin memnun olması için yine kişisel nüanslara dikkat ederek insana dair olanı üretimimizde öne çıkarıyoruz. Yapan da sonucu alan da insan dahil olan bir süreçte olduğunu fark etmeli. Google ve Apple gibi devlerin teknolojinin hızına kapılmadan bu yönteme tutunma sebebi de biraz burada kendini gösteriyor. En ileri okullarda bu yöntemin öğretilmekte olması da aynı şekilde başarıya etkisi açısından bir ipucu durumunda bulunuyor.
Örneğin MIT (The Massachusetts Institute of Technology) eğitim programında konuda uzmanlaşmaya yönelik “Mastering Design Thinking” gibi başlıklarla online kurslar düzenliyor. Problem çözmeye dair güçlü bir araç olarak müşterilerin beklentisini karşılamakta bu bakış açısının benzersiz olduğunu savunuyor. Burada dersleri yürüten akademisyenlerin yorumları arasında da bu yönteme dair şöyle vurgular bulunuyor; geleceğe dair bir bakış açısı, yenilikçi olduğu için öğrenmenizi ve kendinizi geliştirmenizi destekliyor. Bunlara olanak sağlamasının yanında takım çalışmasını önermesi ve etkileşimi özendirmesi önemli özellikleri arasında yer alıyor. Adımlara ayrılması uygulama konusunda heyecan verici bir başlangıç noktasına kendinizi bulmanızı sağlıyor. Basitleştirilmiş adımlar uygulayacak tarafların da büyük bir yük altına girmesini önlüyor. Sağlıktan uzay bilimlerine, iç mekan tasarımından eğitime, yeme içme kültüründen müziğe kadar pek çok alan için olumlu getirileri dikkat çekiyor.
Önemi Nedir? Design Thinking Nesiyle Farklı
Kalıplaşmış yaklaşımın dışına çıkmak yenilikçi ve çağdaş iş prensiplerinin temelini oluşturuyor. Hal böyleyken Design Thinking de bundan hiç uzakta değil. İnsan faktörü ile önem kazandığını belirtirken dediğimiz gibi bu insan faktörü derinlik ve zenginlik anlamında. İşi yapar, çözümü tasarlarken sorunu ve sorun sebebiyle bize gelen tarafı tanımak, anlamak önem kazanıyor. Her şeyin kişiselleştiği ve makinelerin yanında insan yaratıcılığının da önemini koruduğu ve vurgulandığı bu çağda ileriye dönük vaatleri olan bir bakış açısı görünüyor. Önemini koruyacağı da bu sebeple kesin. Daima, sektörünüz ve ölçek ne olursa olsun, bu düşünüş şekline ihtiyacınız olabilir.
Design Thinking ile bir alana özgü sanılabilecek bir formül daha evrensel ve yalın şekilde herkesin kullanımına giriyor. Yenilikçi, geleceğe güvenle bakan, kullanana katkıda bulunan, yaratıcılığı desteklerken iş aşamalarını sağlıklı belirlemeye de yardım eden bu yöntem hakkında daha çok konuşacakmışız gibi duruyor. Yayıldığı alanları da düşünürsek öğrenmek ve uygulamak için acele etmeliyiz; neyse ki öğrenmesi kolaylaştırılmış ve uygulaması da keyifli!