İçindekiler

    Alınma amacı ne olursa olsun, satın aldığınız alan adınıza (domain) hazırladığınız web sayfalarını yüklemek için bir başka deyişle, insanlar sizin sitenizin adını tarayıcının adres çubuğuna yazdığı zaman hazırladığınız sayfaların görüntülenmesi için o sayfaların bir yerde yüklü olması gerekir.

    Sizin adınıza 24 saat boyunca ziyaretçilerin uğrayabilmesi için bir depo vazifesi gören yere ihtiyacınız olacak.

    İşte internette bu depo vazifesi gören işlemin adı hosting (barındırma)' dır.

    Sürekli internete açık olan yerler sayesinde siteniz günün her saatinde ziyaret edilebilir.

    Günümüzde bir çok yerli ve yabancı firma hosting işlemi yapmakta ve sizlere aldığınız domain adının aktif hale getirilmesi için yer tahsis etmektedir.

    Bu yer tahsis işlemi (hosting) aylık yada yıllık olarak kira usulü ile yapılmaktadır.

    Hosting işlemlerinde önemli noktalar şunlardır :

    • Hız 
    • Siteniz için size verilecek alan boyutu (MB)
    • Desteklediği programlar ve genel özellikler

    Sitenize ait sayfaların yüklenme hızı burada çok önemli bir unsur oluşturmaktadır.

    Gezilen sitelerin yavaş olarak gelmesinin yada gelmemesinin iki önemli nedeni vardır.

    Bunlardan ilki internete bağlandığınız bilgisayarın yeterli aksama sahip olamamasından kaynaklanan nedenlerdir.

    İkincisi ise hostingden daha doğrusu hosting aldığınız serverdan kaynaklanan nedenlerdir.

    Şayet hosting aldığınız sunucunun internete çıkış hızı düşük ise ya da kapasitesinin üstünde hosting hizmeti veriyorsa doğal olarak sayfalarınızın yüklenme hızı yavaş olur.

    Ayrıca hız konusu sayfalarınızın boyutu ve hazırlandıkları programlarla da alakalı olduğunu hatırlatalım. Çünkü bazı siteler flash ve animasyon programları ile hazırlanır.

    Bu durum HTML formatta hazırlanan sitelere oranla flashlı sitelerin daha yavaş açılmasına neden olur.

    Size verilecek alan boyutu (kaç megabayt) ücrete göre de değişiklik göstermektedir.

    Konusuna göre hazırlayacağınız sitenize ne kadarlık bir alan gerekli ise, o oranda hosting alanı talep etmelisiniz.

    Geniş kapsamlı ve içeriği fazla bir site düşünüyorsanız sitenize verilecek alanın boyutu da büyük olması gerekir.

    Verilecek alan iki açıdan önemlidir; birincisi daha öncede ifade ettiğimiz gibi hazırlanacak sitenin boyutu açısından, ikincisi ise e-mailler açısındandır.

    Çünkü yapılan tasarımla beraber verilen E-maillerde aynı alanı paylaşır.

    Eğer verilen hosting alanı küçük ise belli bir süreden sonra mail trafiğinde sorunlar ortaya çıkabilir.

     

    Hosting-SERVER DESTEĞİ

    Web hostingde bir diğer önemli nokta da kullandığınız program ve veritabanının kiraladığınız sunucunun desteklemesidir. Günümüzde artık internet siteleri tanıtımın yanında hazırlanan dinamik formlar sayesinde daha farklı işlevleri de (İş başvuru formları, talep formları, kredi kartı ile satış gibi) yerine getirmektedir.

    Hosting- Veri transferi

    1 GB'lık veri transferi limiti (bandwidth) 50kb'lık bir sayfanın bir ayda 20.000 kere gösterilmesi için yeterli olacaktır. Eğer yüksek ziyaretçi potansiyeli olan bir siteniz varsa, ve ziyaretçilerinize sunduğunuz dosyalar (html, gif, jpg, swf vs..) büyük boyutlardaysa veri transferi ihtiyacınız da buna paralel olarak yükselecektir. Çoğu site için 3 - 5 GB arası veri transferi limiti yeterli olacaktır.

    Hosting sunucusu Unix-Linux vs Windows

    Bu sorunun cevabı sitenizde ihtiyacınız olan yazılımlara göre değişecektir. Eğer sitenizde ASP ile birlikte Acess veya SQL veritabanı kullanmak istiyorsanız Windows hostingi tercih etmelisiniz. Eğer sitenizde Php, Mysql, Cgi ve Perl kullanmak istiyorsanız Unix-Linux hostlar sizin için uygun olacaktır. Unix-Linux hosting Windows hostinge göre genellikle daha ucuz ve stabildir. Güvenlik açısından Unix-Linux, kullanım ve kurulum kolaylığı açısından ise Windows tercih edilir. Eğer sitenizde sadece HTML dosyaları kullanacaksanız, Windows veya Unix-Linux sizin için fark etmeyecektir.

    Hosting-SERVER DESTEĞİ

    Bu tür formların hazırlanması özel programlama dilleri (ASP,PHP,SQL gibi) ile yapılmaktadır. Örneğin ASP destekli bir sitenin çalışabilmesi için sitenin server tarafında ASP ile yapılmış formları destekleyen programların kurulu olması gerekir.

    Web hostumu seçerken neye dikkat etmeliyim?

    • Kuracağınız web sitesinin gereksinimlerini belirleyip, bu iş için ayırmayı düşündüğünüz bütçeye karar verdikten sonra sıra web hosting firmaları arasında tercih yapmaya gelir.
    • Seçtiğiniz firmalar hakkında araştırma yapın. Google'da ve webmasterların yoğun olarak ziyaret ettiği forumlarda arama yaparak çeşitli yorumlara ulaşabilirsiniz. Her okuduğunuza inanmayın! Bazı yorumlar firma tarafından veya rakipleri tarafından yazılmış olabilir.
    • Firmanın referanslarına bakın. Firmanın web sitesindeki referanslara göz atın. Yeterli sayıdalar mı? Önemli referansları var mı? Firma hakkında geniş yorum almak için referanslarda bulunan bir kaç sitenin webmasterına mail atarak hosting firmalarından memnun olup olmadıklarını, teknik desteğin yeterli ve hızlı olup olmadığını sorun.
    • Firmaya e-posta atarak cevap süresine ve kalitesine bakın. Bir firmanın teknik desteğini ölçmenin en kolay yolu e-posta atarak onları test etmektir. E-postanızda cevabı sitede yazıyor olsa bile teknik konularda sorular sorun. E-postanızı uzun tutmaya özen gösterin ve bolca soru sorun. Cevapta her sorunuza itinayla cevap verilmiş mi yoksa baştan savma bir cevap mı gönderilmiş inceleyin. Eğer telefon veya diğer yollarla destek veriyorlarsa o yolları da kullanarak teknik desteklerini her yoldan test edin.
    • Firmanın sipariş sırasında size onaylattığı hizmet sözleşmesini okuyun. Hizmet sözleşmelerindeki küçük maddelerde ilk başta görünmeyen maddeler olabilir. Dikkatle okuyarak size vaad edilen özelliklerin hizmet sözleşmesine nasıl yansıtıldığını inceleyin. Genellikle sınırsız olarak belirtilen özelliklerin okuduğunuz sözleşmede sınırlandırıldığını görebilirsiniz. Eğer hizmet sözleşmesi yoksa, o firmadan hizmet almayın.
    • Firma gerçekten şirket mi kontrol edin. Firmaya mail atarak ticaret odasına kayıtlı olup olmadıklarını sorun ve bu bilgileri talep edin. Bir çok amatör firma web hosting işini şirketleşmeden yapmaktadır. Bu tip firmalar ortadan yok olurlarsa izlerini bulmanız oldukça zor olacaktır. Şirketleşmiş firmalarda ise böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.
    • Firmanın ofis adresini ve telefon numarasını isteyin. Her ihtimale karşı firmadan adres ve telefon bilgilerini alın. Eğer şüpheniz ve imkanınız varsa verdikleri adrese giderek veya telefonla onlara ulaşarak doğruluğunu kontrol edin.
    • Para iade garantisi olan firmaları tercih edin. Çoğu firma memnun kalmayan müşterileri için 15 gün veya 30 gün süreli para iade garantisi sunar. Bu garantiyi sunan firmalardan hizmet almanız daha sonra size fikrinizi değiştirebilme olanağı sağlayacağı için yararlı olacaktır. Firma para iade garantisi yerine ücretsiz deneme hesabı sunuyorsa, bu fırsatı da değerlendirmeniz önerilir.

     

    Reseller Hosting Nedir?

    • Reseller kelimesi tekrar pazarlayan anlamında algılanmalıdır.
    • Hosting şirketlerinde satılan paketlere dikkat ederseniz reseller paketleri de bulacaksınız. Bu reseller paketleri ile hiçbir altyapıya sahip olmadan hosting ticareti yapmak mümkündür.
    • Tüm gerekli altyapı hosting şirketi tarafından sağlanırken satışları kendiniz gerçekleştirerek iyi bir gelir elde edebilirsiniz. Yapılan iş bir nevi komisyonculuktur.
    • Reseller paketi sunan hosting sitesine giderseniz, bu paketlerin genel paketlerden daha pahalı olduklarını göreceksiniz.
    • Ancak fiyat ile birlikte bu reseller paketlerinin olanaklarının da daha fazla olduğu dikkatinizi çekmiştir. Bir reseller paketi içerisinde birçok site barındırmak mümkündür.
    • Bu paketleri satın alıp sonra kendi ismi altında daha yüksek bir fiyata satanlara reseller denir. Haliyle hosting alırken resellerlerden hosting paketi almak aslında önerilmez.
    • Bir ürünü sağlayandan doğrudan doğruya almak, bir aracı veya komisyoncudan almak her zaman daha akılcıdır. Hosting hizmeti için de bu kural geçerlidir.
    • Bir reseller ile anlaşmanın birçok eksi yönü vardır:
    • İlk önce ürünün maliyeti daha yüksek olacaktır: aracı da para kazanmak zorundadır.
    • İkincisi ise teknik hizmetin hızı olumsuz yönde etkilenecektir: bir sorun olduğunda siz aracı ile iletişim kuracaksınız ve sorununuzu anlatacaksınız; aracı da sonra kendi açısından sizin anlattıklarınızı (sorunu kendi iyi anladıysa tabiî ki) kendi açısından hosting’i sağlayan şirketin teknik destek bölümüne iletecektir...

    Dedicated Hosting Nedir?

    • Bir sunucunun tümüyle bir kullanıcı tarafından hosting amaçlı olarak kiralanmasına dedicated hosting denir.
    • Genelde hosting için bir sunucuyu tümüyle kiralamanız gerekmez. Bir sunucunun bir bölümü siteniz için yeterlidir. Hosting şirketleri de zaten normal hosting paketlerini bu şekilde oluştururlar.
    • Ancak bazı siteler performans gereksinimleri ve ziyaretçi yoğunluğu gibi nedenlerle bir serverin bir bölümü ile yetinemezler ve bir sunucu hatta birkaç sunucu üzerinde barındırılırlar.
    • Mesela toplistler, sayaç siteleri performansları için, mp3 siteleri ise kullandıkları band genişliği için tek bir sunucuda barındırılırlar.
    • Sitenizi tek bir server üzerinde barındırmak için bir dedicated hosting paketi almanız gerekir. Bu hosting paketleri tabiî ki alıştığınız hosting paketlerinden çok daha pahalıdır.
    • Hosting siteleri birçok müşteriye bölerek aldıkları server ücretini dedicated hosting paketinde tek müşteri olması nedeniyle tek müşteriden alırlar.
    • Ancak fiyat konusu sadece sunucunun kendisi ile ilgili değil, sunucu için verilen hizmet ile bağlantılı olarak da değişir.
    • Dedicated Hosting alırken dikkat etmeniz gereken ilk husus, sunucunun “managed” olup olmamasıdır, yani sunucuyu size kiralayan hosting şirketi tarafından yönetilip yönetilmediği.
    • Eğer sunucu hosting şirketi tarafından yönetiliyor, serverın bakımı, serverın bir sorun yaşaması durumunda bu sorunun çözülmesi, her türlü teknik desteğin sağlanması gibi hizmetler hosting şirketi tarafından gerçekleştiriliyorsa buna managed dedicated hosting kiraladığınız servera ise managed dedicated server denir.
    • Aksi halde sadece dedicated server denir.
    • Eğer teknik bilginiz bir serverı dışardan yönetmeye, server sorun yaşadığında veya çöktüğünde onu kurtarmak için yeterli işlemleri yapmaya yeterli değilse managed bir server almanızı daha uygundur.

    E-MAIL HOSTING NEDİR?

    • Email Hosting, elektronik yazışmalarınızda kendi domain adınız altında kullandığınız e-postaların sunucuda barındırılmasıdır.
    • Normalde her web hosting paketimizde kullanabileceğiniz email hesapları vardır.
    • Fakat bir web hosting paketi almadan sadece emaillerinizi kullanmak isterseniz yada şirketiniz bünyesindeki personelinize email dağıtacaksanız veya web sitenizden ziyaretçilerinize email hizmeti vermeyi düşünüyorsanız bu uygulama sizin için idealdir.
    • Emailler pop yada web mail olarak iki tipte kullanılabilir.

     

    PopMail Nedir?

    • Popmailde emaillerinizi bilgisayarındaki Outlook, Endura gibi mail programlarıyla kullanırsınız.
    • Bu programlar gelişmiş özelliklere sahiptir. Mail programını çalıştırdığınızda web sunucusundan emaillerini bilgisayarınıza indirirler.
    • Fakat bazı virüslü yada worm taşıyan emailler bu programların açıklarını kullanarak sisteminize zarar vermeye çalışırlar.
    • Siz bu virüslü emailleri açmasınız bile yine size zarar vereceklerdir.
    • Popmailin diğer bir dezavantajı emaillerinize bilgisayarınız dışında başka yerden ulaşmanız zordur.
    • Bu yabancı bilgisayarlara belki pop3 ayarlarınızı girerek maillerinizi kullanabilirsiniz ama emaillerinizin güvenliği bakımından sakıncalara da maruz kalabilirsiniz.

    WebMail Nedir?

    • Webmailde emaillerinize popmailinin aksine her yerden ulaşabilirsiniz. Çünkü bu programlar web tabanlı programlardır ve mail ayarlarınızı tekrardan girmenize gerek kalmadan direk emaillerinizi kullanabilirsiniz.
    • Örneğin; Hotmail, Yahoo webmail tarzı hizmet veren email servisleridir. Ayrıca webmailinize gelen viruslu bir mail sizi o emaili açmadıkça sizi etkilemez. Webmailin dezavantajı olarak popmail programları kadar çok detaya sahip değillerdir.
    • Ancak yine kullanabileceğiniz çoğu özellikle email ile ilgili işlemlerinizi yapmada sorun yaşamazsınız.