Hybrid Mobil Uygulama Nedir?
İçindekiler
Mobil cihazlar bugün bilgiye ulaşma noktasında müthiş bir role sahip. Elbette günümüzdeki tabletleri, akıllı telefonları tanımlarken sadece hızlı bilgi akışını ön plana çıkaramayız. Günümüzde eğlenceden bankacılığa alışverişten oyuna kadar akla gelebilecek her alana mobil cihazlar damga vuruyor. Hatta öyle ki gündelik iletişimlerimizin bile pek çoğunu mobil uygulamalar aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Mobil uygulamaların sayısı bugün itibariyle milyonlarla ifade ediliyor. Bizi adeta gün boyu kendine bağlayan birbirinden yaratıcı mobil uygulamaların perde arkasına baktığımızda müthiş bir emek ve özveri söz konusu. Mobil uygulama üreten geliştiriciler hem günün değişken koşullarına hızlı bir şekilde adapte olmak hem de pazarı doğru şekilde analiz etmek zorunda. Bütün bunların yanına bir de mobil uygulama yapmanın teknik zorluklarını da dahil edebiliriz.
Eğer mobil bir uygulama geliştirmek ve sanal mağazalardaki yerinizi almak istiyorsanız önünüzde iki yol bulunuyor. Bunlardan bir tanesi görece daha pahalı olan ve genelde daha profesyonel süreçlerde kullanılan native tipi mobil uygulamalar, diğeri ise Hybrid mobil uygulamalar. Hibrit, karma ya da melez şeklinde de ifade edilebilen Hybrid mobil uygulamalar, en çok tercih edilen uygulama tipidir. Bu tip uygulamalara melez veya karma denmesinin nedeni yerel uygulama mantığında yüklenmesine rağmen içinde bir web uygulamasının açılmasıdır. Bu tip uygulamalar esasen HTML, CSS ya da Javascript aracılığıyla ortaya çıkarılır. Nihayetinde ise Webview şeklinde isimlendirilen bir tarayıcı sayesinde aktif hale getirilir. Genelde beklentilerin daha düşük olduğu, daha hızlı tüketime odaklı ve aciliyet gerektiren durumlarda devreye girmektedir. Zaman sorunu yaşayan pek çok kişi sanal mağazalarda hızlı bir şekilde yer bulmak adına Hybrid mobil uygulamasına pratik bir şekilde yöneliyor.
Mobil uygulama geliştirme fikrine biraz uzaksanız ve bu alanda henüz yeni yeni çalışmaya başlıyorsanız, her şeyden önce tasarlayacağınız uygulamanın hedef kitleye doğru hitap edecek şekilde olması gerekir. Ayrıca performans, görüntü, bakım süreçlerine uygunluğu, anlaşılabilirlik gibi özelliklerinin ön plana çıkması gerekir. Öğrenmesi de geliştirilmesi de daha kolay olan melez uygulamaların aynı zamanda maliyetleri de oldukça caziptir. İhtiyacınız olan en doğru tip uygulamayı konseptinizi, bütçenizi ya da beklentinizi ortaya koyarak belirlemelisiniz. Donanım ihtiyacı yüksek olan, etkileşime daha çok açık olan uygulamalar için native, düşük veri ya da donanım beklentisi olan uygulamalar içinse karma ya da hybrid olarak bilinen uygulamalar idealdir. Native uygulamaların aksine her iki işletim sisteminde de sonuç vermektedir.
Hybrid uygulamaların online ve offline çalışma olanakları söz konusudur. Tıpkı native uygulamalarda olduğu gibi sanal mağazalar üzerinden satışı mümkündür. İstenilen her ortama uyumlu olacak şekilde geliştirmek mümkündür. Bilindiği gibi native uygulamalarda tasarım yalnızca tek bir işletim sistemine özgü olacak şekilde gerçekleşmektedir.
Hybrid Uygulama Avantajları
Hybrid tipi uygulamaların en önemli artısı Android ve İOS işletim sistemlerine aynı anda uyum sağlayabilmesidir. Bu tip geliştiriciler yerel geliştirici olarak bilinen uygulamalara kıyasla daha ucuza mal edilmektedir. Hybrid uygulamaları dış platformlara ölçeklemek zor değildir. Cihazın kendi potansiyel özelliklerine ulaşmakta hiçbir sorun yaşamazsınız. Hybrid uygulamaları uzun vadede gelişime daha açıktır. Bu tip uygulamaları geliştirmek çok daha kolaydır. Çoklu platformların tersine bauda yalnızca tek bir kod tabanına odaklanırsınız. Uygulama sona erdiğinde ek platformlar dahil edebilirsiniz. Bunun tek bir kod satırı ile yapmanız mümkün.
Hybrid Mobil Uygulamaların Eksileri
Hybrid mobil uygulamalarının artıları kadar eksilerinden de söz etmek mümkündür. Her şeyden önce performans açısından çok da tatmin edici düzeyde olmayabilirler. Bu elbette sizin beklentilerinizle ve uygulamanızın kullanım ölçeğiyle alakalı bir durum. Web görüntülemeler ne kadar iyiyse, hybrid uygulamalar da o ölçüde iyidir. Çünkü bu uygulamalarda webview denilen bir bileşen yüklüdür ve bu bir nevi tarayıcı işlevi görür. Webviewin işi arayüzü görüntülemektir. Ayrıca Javascript kodunu çalıştırmak da onun görevleri arasında yer alır.
Uygulamalar büyük bir gelişim gösterse de ilk günden bu yana Webwiev’in müthiş bir gelişim içinde olduğunu söyleyemeyiz. Kullanıcı deneyimi açısından native uygulamaların sunduğu potansiyelde değildir. Oyun benzeri uygulamalarda büyük handikaplar doğurabilmektedir. Çoğu zaman sıradan kullanıcı her iki uygulama tipi arasındaki bütün farkları bu kadar net ve detaylı şekilde algılayamaz.
Hybrid Uygulamalarda Güvenlik
Hybrid uygulamalarının güvenli olup olmadığı, sıkça sorulan bir sorudur. Bu konudaki kaygıların aksine hybrid uygulamaları, özellikle de iyi yazılmış kodlar özelinde pek güvenlik sorunu yaşamazlar. Söz konusu risk, hemen hemen diğer tüm uygulamalar kadardır. Elbette bu konuda az da olsa native tipi uygulamaların daha güvenli olduğunu kabul etmemiz gerekiyor; fakat yukarıda da dediğimiz gibi iyi yazılmış kodlarda bu risk görece daha düşüktür. Çeşitli güvenlik açıkları söz konusuysa mutlaka bir takım suiistimaller sürpriz olacaktır. Tehditleri tümüyle savurmasa da en azından riski minimize eden pek çok çözüm söz konusudur. En basit haliyle, frameworker ile çalışmak bile, güvenlik açısından makul bir hamle sayılmaktadır.