Özgün, kelime anlamı olarak “yalnız kendine özgü bir niteliği olan, kopya olmayan” anlamına gelir. Özgün olma, sanatsal çalışmaların tümü için olmazsa olmazdır. Ancak bu özgünlük, herkesin kolaylıkla yapabileceği bir şey değildir. Özel ve sanatsal yönü üstün kişiler tarafından ortaya konabilir, yani nadirdir. Nadir olan herşey gibi de, pahalıdır.

Konu web tasarım olduğunda da konunun özü değişmiyor. Web sayfası tasarımında, teknik yönlerin yanında, bir tasarım yönü de var… Bu da, özgünlüğün burada da söz konusu olduğunu gösteriyor.

Ancak sektör genelde teknik insanların elinde olduğu için, tasarım kısmında bir özgünlük çoğu zaman olmuyor. Hazır tasarımlar (template) ve taklit tasarımların kullanılması ve üstelik müşterilere bunların, özgün olarak sunulması maalesef sıkça gördüğümüz bir durum. Hatta bloğumuzda “copy paste” adlı bir bölüm var ve burada hem bizim hem de müşterilerimizin yaptığı işleri taklit eden bir çok firmayı ifşa ediyoruz.

 

Aldığınız tasarım hizmetinin özgün olduğuna emin misiniz?

 

Evet bu soruyu mutlaka kendinize sormalısınız. Zira sektörün, kanayan yarası, müşterinin kalite odaklı değil, bütçe odaklı yaklaşımı ve bunun sonucunda özgünlük yerine taklide yöneliş… Peki size sunulan tasarımın özgünlüğünü nasıl anlayabilirsiniz ?

Size sunulan web tasarım, eğer HTML kodları veya içeriği taklit edilmiş ise, Copy Scape intihal arama motorundan görülebilir.

Template sitelerine göz gezdirmenizde fayda var. Zira bir çok çalışma buralardan bulunup değiştiriliyor.

 

MediaClick’de işler nasıl yürüyor ?

 

Bu işe başladığımızdan beri, yeldeğirmenleri ise savaşmayı göze alarak, sektöre bildiğimiz ve inandığımız doğruları empoze etmeye çalışıyoruz. Bizce, tasarım işi, mutlaka üzerine vakit harcanması gereken, uzman ve yetkin bir ekip ile ortaya çıkan bir iş. Herkes kendi uzman olduğu alanda işi omuzlayacak ve bir ekip çalışması olacak. İyi iş ancak böyle çıkar…

Mediaclickde bu sebeple işler 2 aydan evvel bitmiyor. Her işimizin arkasında ciddi bir emek ve ciddi bir ekip çalışması var. Yaptığımız çalışmayı özetleyerek bölümlersek :

  • Projelendirme, bilgi mimarisi tasarımı, sketchler...
  • Konsept tasarım çalışması
  • Alt sayfaların tasarım çalışması
  • Frontend kodlama ( htlm/css/react vb… )
  • Backend kodlama
  • İçerik girişi ve tesler

Yukarıdaki her adım için de elbette ayrı kişiler çalışıyor...