Pop-Up Nedir?
Teknolojinin günümüz dünyasındaki hızlı gelişimi ve hayatımıza interneti getirmesiyle birlikte neredeyse internetsiz ev kalmadı. İnternetin bu denli yayılmacı bir özelliğe sahip olması, internet sitelerinde de gelişmelerin hızlanarak sürmesine yol açtı. Geçmiş dönemde az sayıda olan internet siteleri, teknolojinin gelişme hızıyla doğru orantıda arttı.
İnternet sitelerinin birçoğu, bu platform üzerinden gelir elde etme amacıyla kurulmuştur. Hal böyle olunca da en büyük gelir kapısı olan reklam pastasından büyük bir dilim alabilmek için yeni reklam teknikleri geliştirilmeye başlanmış. Bu tekniklerden bir tanesi de pop-up'tır. Kullanıcıların başına bela olan pop-up'lar sebebiyle internette gezinmek, mayın tarlasında yürümeyle eşdeğer olmuştur.
Bir internet sitesinde girdiğinizde karşınıza çıkan sayfayla birlikte sizin herhangi bir müdahaleniz olmadan açılan istenmeyen reklam pencerelerine pop-up adı veriliyor. Daha fazla gelir elde etmek için internet siteleri, kullanıcıların karşısına daha fazla pop-up çıkartmaya başlamış. Bu durumun çözümünü ise pop-up engelleyiciler ve tarayıcı plugin'lerle bulmuşlar.
Pop-up'ların kullanım amacı yalnızca reklam değildir. Ayrıca, bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılım yüklemek için de kullanılır. Bu nedenle, pop-up engelleyici kullanmanız sizin faydanıza olacaktır. Günümüzde bazı anti-virüs programları, ekstra pop-up engelleyicilerine ihtiyaç duymadan işinizi görmektedir.
İnternet alemindeki Pop-up'ların çoğu JavaScript denilen programlama diliyle yapılıp, farklı özelliklere sahip oluyor. Genellikle internet sitelerinin içerisinde kullanılan pop-up'lara dikkat edilmezse, bilgisayara Adware olarak sızabilirler. Dikkatsiz bir kurulum sonucu bilgisayarınıza giriş yapan bu Adware yazılımlar, zaman içerisinde tarayıcınızın açık olmaması hatta internetinizin kapalı olması durumlarında dahi karşınıza pop-up pencereleri getirebilir.
Pop-up'ın Anlamı ve Tarihi
Pop-up'ın anlamına bakacak olursak, İngilizceden dilimize geçmiş bir sözcüktür. Türkçe bir karşılığı olmadığı için halen İngilizce kullanmaya devam ediyoruz. 'Pop' kelimesini tek başına ele alırsak 'çıkma' anlamını taşıyor. 'Up' kelimesi ise yukarı, üst anlamlarına geliyor. Pop-up'ın ikincil ve üçüncül anlamları da bulunuyor. Bu anlamlardan biri 'aniden karşısına çıkmak', diğeri de 'beklenmeyen yer ve zamanda karşılaşmak'.
Pop-up reklamlar ilk kez Tripod adlı bir sitede 1990'da kullanılmaya başlandı. Mucidi olan Ethan Zuckerman, pop-up reklamların kullanıcıları rahatsız edebileceğini öngöremediği için daha sonra özür diledi, fakat iş işten geçmişti.
Pop-up Engelleme
Internet Explorer
Tarayıcıyı açtıktan sonra sağ üst köşede yer alan 'Ayarlar' simgesine tıklayın.
Daha sonra 'İnternet Seçenekleri' menüsüne gidin.
'Gizlilik' sekmesine tıklayın.
Açılır pencere engelleyicisini aktif hale getirmek için yanındaki boş kutucuğa tıklayarak 'Tik' koyun ve 'Uygula' butonuna basın.
Google Chrome
Tarayıcıyı açtıktan sonra araç çubuğundan Chrome menüsüne tıklayın.
'Ayarlar' bölümüne gidin.
'Gelişmiş Ayaları Göster' seçeneğini işaretleyin.
'Gizlilik' sekmesinden 'İçerik Ayaları' butonuna basın.
Karşınıza gelecek 'pop-up'lar' bölümünde 'Hiçbir sitede pop-up'ların gösterimine izin verme seçeneğine tıklayın.
Mozilla Firefox
Tarayıcıyı açtıktan sonra sol üst köşede yer alan 'Firefox' yazısına tıklayın.
'Seçenekler' bölümüne gidin.
'İçerik Bölümü' yazan yere tıklayın.
'Açılır pencereleri engelle' yazan yerin yanındaki boşluğa tıklayarak 'Tik' koyun ve 'Tamam butonuna basarak komutu uygulayın.
Pop-up Blocker
Pop-up'lar için Google Chrome, Intrenet Explorer, Mozilla Firefox gibi internet tarayıcılarında pop-up engelleyiciler bulunsa da kimi zaman kullanıcılar tarafından yeterli bulunmuyorlar. Böyle bir durumda Google mağazasına giderek Pop-up Blocker adlı eklentiyi kurabilirsiniz. Eklentiyi kurmak için yapmanız gereken, mağazanın arama çubuğuna 'Pop-up Blocker' yazıp arama tuşuna basmak. Karşınıza çıkacak sayfada mavi yazılı 'Chrome'a ekle' butonuna tıklarsanız, birkaç saniye içerisinde kurulumu tamamlanıp aktif duruma geçecektir.
Pop-up Yararları ve Zararları
Yararları
Kolay yoldan para kazanmanızı sağlar.
İstediğiniz sayfaya trafik sağlayabilirsiniz.
Zararları
Google yönergelerine aykırı olduğu için kalıcı olarak banlanabilirsiniz.
Güvenlik açığı meydana getirir.
Sahte kapatma düğmeleriyle kullanıcıyı kandırır.
Kişisel bilgileri kaydedebilir.
Yönlendirme oluşturur.
Bir linke tıklanıldığı takdirde ön tarafa başka bir pencere geldiği için o link açılmayabilir.