İçindekiler




    1 - Metin Editörleri

    Genellikle Notepad++ veya normal windows veya işletim sisteminin size sunmuş olduğu yazı editörleri kullanılmakta. İşinizi daha da kolaylaştıracak hatta Filezilla gibi uygulamalardan da sizi kurtaracak editörler bu listemizde mevcut.

    1.1 - Sublime Text 3
    Sublime Text 3, kodlarınızı yazmayı şimdilik bildiğim kadarıyla PHP, HTML, CSS ve JS için daha kolay hale getirir. Ek olarak yazılıma eklenti indirerek de editörün arayüzüne temalar indirebilir veya işinizi daha da kolaylaştıracak eklentiler bulabilirsiniz. Notepad++ yerine kullanılabilecek en ideal ve kolay kod editörü diyebilirim. Notepad++ kullanacağınıza daha modern bir arayüze sahip olan Sublime Text 3 yazılımını kullanmanızı tavsiye ederim. Kullanımı kolay ve her kullanıcıya hitab eden bir arayüze sahiptir. Ek olarak Sublime Text 3 ücretsiz kullanılabilir ancak arada sırada Premium almanız için bir Pop-up çıkartıyor karşınıza.

    Sublime Text 3 Yazılımını İndir


    1.2 - Notepad++
    Notepad++ bu işlerle uğraşan neredeyse herkesin kullandığı bir kod editörüdür. Klasik görünüme sahip, hafif ve pek çok işinizi görebileceğiniz düzeyde bir kod editörüdür. Çok uzun zamandır kullanmadığım için detaylı bir açıklama yapamayacağım ancak işinizi rahatlıkla görebileceğiniz bir kod editörüdür.

    Notepad++ Yazılımını İndir


    1.3 - Visual Studio Code
    Visual Studio Code'nin binlerce özelliği ve onlarca tema seçeneği mevcuttur. Genellikle Orta ve İleri seviye kod bilgisine sahip olanların çok verimli kullanabileceği bir kod editörüdür. Eklenti marketi sayesinde Türkçe Dil Çevirisinden tutun, direkt kod editörü üzerinde ssh bağlantısı sağlayıp dosyalarınızı çok daha hızlı bir şekilde düzenleyip sunucunuza aktarabileceğiniz bir kod editörüdür. Yazılımın kendi içerisinde terminal mevcuttur bu sayede putty ve benzeri yazılımlara gerek kalmadan direkt Visual Studio Code ile sunucunuza ssh erişimi sağlayabilir ve işlemlerinizi yapabilirsiniz. Neredeyse tüm yazılım dillerini destekler ve daha hızlı kod yazmanızı sağlar. Orta veya ileri seviye bir kod bilgisine sahipseniz çok verimli kullanabileceğiniz bu kod editörünü kesinlikle kullanmanızı tavsiye ederim. En güzel özelliği de ücretsiz.

    Visual Studio Code Yazılımını İndir


    2 - Veritabanı Yönetimi
    Bu kısımda önerebileceğim yazılımların hız veya işlevsellik açısından çok bir farkı yok ancak yıllardır metin 2 veritabanı yönetimi için kullanılan Navicat harici bir yazılım arıyor iseniz kesinlikle buraya da bir göz atmalısınız. Ek olarak veritabanı yönetimi kısmında detaylı açıklamalar yapamayacağım çok hakim olmadığım için, sadece kullandığım ve deneyimlediğin yazılımlar burada yer almaktadır.

    2.1 - Navicat
    Navicat, PremiumSoft CyberTech Ltd. tarafından MySQL, MariaDB, Oracle, SQLite, PostgreSQL ve Microsoft SQL Server için üretilen bir grafik veritabanı yönetimi ve geliştirme yazılımı serisidir. Metin 2 veritabanı yönetimi kısmında çoğunlukla kullanılan bir yazılımdır ve ücretlidir.

    Navicat Yazılımını Satın Al (14 Gün ücretsiz deneme sürümü mevcut)

    2.2 - HeidiSQL
    HeidiSQL; MySQL'in yanı sıra Microsoft SQL Server ve PostgreSQL için ücretsiz ve açık kaynaklı bir istemcidir. HeidiSQL yazılımının benim için Navicat yazılımından çok bir farkı yok ancak HeidiSQL'in arayüzü benim için daha kullanışlı geldiğinden dolayı ve ücretsiz olmasından dolayı HeidiSQL yazılımını önerebilirim.

    HeidiSQL Yazılımını İndir

    2.3 - PhpMyAdmin
    PhpMyAdmin, isminden de anlaşılacağı üzere PHP tabanlı bir veritabanı yönetim sistemidir. Kullanımı oldukça basit ve Navicat, HeidiSQL'in aksine Chrome, Firefox veya telefon tarayıcılarından kolaylıkla erişebileceğiniz Veritabanı Yönetim sistemidir. Az da olsa web işleriyle uğraşmış arkadaşlar bu sistemi tanıyacaktır. Kurulumu direkt FreeBSD veya hangi linux işletim sistemini kullanıyorsanız oraya yapılmaktadır. Kurulumuyla alakalı olarak farklı bir konu açacağım ilerleyen zamanlarda.

    PhpMyAdmin windows'a kurulabilir bir yazılım değildir, detaylı kurulum konusu yakın zamanda eklenecektir.


    3 - FTP İstemcisi (Dosya Yönetimi)
    Dosya yönetimi kategorisinde de önerebileceğim çok farklı yazılımlar mevcut değil ancak yine de filezilla kullanmaktan sıkıldıysanız veya farklı bir FTP İstemcisi arıyorsanız burada ki alternatiflere de göz atabilirsiniz.

    3.1 - Filezilla
    Filezilla çoğunlukla bilinen ve kullanılan ftp istemcisidir. Hızlı, güvenli ve son derece özelleştirilebilir olan Filezilla indirebileceğiniz en iyi FTP istemcisidir. Birden fazla web sitesini veya sunucuyu yönetiyorsanız, sekme sistemi sayesinde işinizi çok daha kolaylaştıracaktır. Çok bölmeli arayüzü başlangıçta çok karışık gözükebilir ancak sürekli kullanmaya başladıkça ve alıştığınız da işinizi gayet hızlı ve basit bir şekilde yapabilirsiniz.

    Filezilla Yazılımını İndir


    3.2 - WinSCP
    WinSCP yazılımının en göze çarpan özelliği kurulabilen bir yazılım değil taşınabilir bir yazılım olmasıdır. Yani usb belleğinize atın ve istediğiniz bilgisayarda kolaylıkla çalıştırın. Bunun yanında tüm dosyalarınız ve program ayarlarınız da sizinle birlikte taşınsın. WinSCP halen aktif olarak geliştirilmekte ve güncellenmektedir. Ek olarak farklı bir kod editörüne ihtiyaç duymadan direkt olarak uygulamanın kendi editörünü de kullanabilirsiniz.

    WinSCP Yazılımını İndir


    3.3 - Core FTP LE
    Hızlı, kolay ve ücretsiz bir FTP istemcisi olan Core FTP LE ile dosya transfer işlemlerinizi kolaylıkla halledebilirsiniz.Tarayıcı entegrasyonu, uzaktan dosya düzenleme, dosya aktarımlarını duraklatma ve devam ettirme, proxy’ler, güvenlik duvarları ve htaccess ve htpasswd düzenleme desteği sayesinde, incelemeye değer oldukça başarılı olan ücretsiz FTP istemcisi.

    Core FTP LE Yazılımını İndir



    Putty ve benzeri olarak terminal önerisinde bulunamayacağım çünkü gözlemlediğim kadarıyla 2 - 3 yazılım haricinde çok alternatifi yok. Zaten terminal yazılımlarının tek bir amacı olduğu için işinizi daha da kolaylaştırabilecek terminal yazılımı önerisinde bulunamayacağım, dileyen arkadaşlar Visual Studio Code terminalini kullanabilir ancak Putty yazılımı şu an için önerebileceğim tek terminal yazılımıdır.