Webp Nedir?
Google 2009 yılında hizmete açtığı “Page-Speed” servisi ile sayfa optimizasyonuna oldukça önem verdiğini göstermiştir. Google’ın bu servise yeni araçlar ekleyerek servisi güncel tutması da bu konuda ne kadar hassas olduğunu göstermektedir.
Bunlardan biri de JPEG formatının yerini almasını amaçlayarak geliştirdiği WebP formatıdır.Google, kaliteden ödün vermeden resim dosya boyutlarını küçültmek amacıyla son yıllarda WebP üzerinde çalışmaktadır.
İnternet ortamındaki görsellerin büyük bir çoğunluğunu JPEG formatı oluşturmaktır.Fakat google hız optimizasyonu konusunda önemli adımlar atarak , özellikle web ortamındaki görsellerin daha az yer kaplaması ve sayfaların görüntüleme hızlarının yüksek olması için WebP formatını geliştirmiştir.Bunu yapmak için, WebP görüntü formatı daha verimli bir sıkıştırma algoritması kullanır.Bu algoritma görüntülerin dosya boyutlarını JPEG veya PNG ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde daha küçük boyutlara indirger.
Google tarafından geliştirilen WebP formatı da tıpkı JPEG gibi sıkıştırılmış bir görsel uzantısıdır. Aynı boyutta ve kalitedeki görsellerin, sabit diskte kapladığı alanı ciddi anlamda düşüren WebP, JPEG'e kıyasla %40 daha fazla sıkıştırma yapabilmektedir. Bu, daha hızlı yüklenen ve daha az bant genişliği kullanan web siteleriyle sonuçlanır. Bu nedenle, çok sayıda ki web sitesi WebP formatını kullanmaktadır, çünkü daha hızlı yüklenen bir web sitesi daha iyi bir kullanıcı deneyimine eşit ve sahiptir.
WebP Formatının Avantajları Nelerdir?
WebP’nin JPEG, PNG veya GIF gibi diğer formatlara göre birçok avantajı vardır.
- Dosya boyutları daha küçüktür.
- Her türlü resim formatı webP’ ye dönüştürülebilir.
- Boyutları küçük olmasına rağmen kaliteleri bozulmaz.
- Diğer formatlara göre daha fazla sıkıştırılma özelliğine sahiptir.
- Daha hızlı yüklenen görsel formatıdır.
- Kaynak tüketimini minimum seviyede tutar.
WebP Formatının Dezavantajları Nelerdir?
Uzun süredir geliştirilmesine rağmen, WebP formatı yaygın olarak desteklenmiyor. Adobe Photoshop gibi en yaygın kullanılan görüntü işleme araçlarının çoğu WebP'yi yerel olarak tanımıyor.Pixelmator, ImageMagick, Leptonica ve XnConvert, WebP uzantısını destekleyen az sayıdaki uygulamalar arasında sayılabilir.
İnternet tarayıcılarından sadece Google Chrome WebP’ yi destekliyor. İstenirse Internet Explorer ve Opera için de Google Chrome Frame plug-in ile WebP desteği eklenebiliyor.Ancak endişelenecek bir durum yok. Eğer WordPress kullanıyorsanız görsellerin kullanıcılara JPEG veya PNG olarak gösterilmesini sağlayabilirsiniz.
Birkaç yıldır ciddi anlamda desteklenen WebP , Google'ın kendi ürünlerinde de kullanılmaya başlandı. Google Chrome tarafından desteklenen bu uzantı, Google Play Store'da da kullanılmaya başlandı. Artık Android içerik mağazasında yer alan oyun ve uygulama görselleri, WebP olarak listelenmektedir.