Webrtc Nedir?
İçindekiler
WebRTC teknolojisi adını son zamanlarda daha fazla duyurmaya başladı. Oysa çok da yeni bir teknoloji olduğunu söyleyemeyiz. 2011 senesinden bu yana kullanıma açık olan WebRTC, eş zamanlı olarak sesli ya da görüntülü biçimde kurulan iletişimin, data olarak paylaşımını sağlar. Pek çok avantaja sahip olan bu teknolojinin en çok ön plana çıkan özelliği Google Chrome ya da Firefox gibi çok popüler tarayıcıların doğrudan sistemde gömülü olmasıdır. Bu nedenle kullanıcılar herhangi bir dış eklentiye ihtiyaç duymaz.
Gerek güvenlik açısından gerekse de eklenti kurma zahmeti açısından pek çok zorluğu ortadan kaldırdığını söyleyebiliriz. Buradaki iletişim biçimi teknik olarak peer-to-peer olarak tanımlanıyor. Bu iletişim biçiminde herhangi medya sunucusuna ihtiyaç duymanıza gerek yoktur. Multi-media niteliğini doğrudan kazandırmanız mümkündür. WebRTC teknolojisi özellikle de startuplar aracılığı ile son derece ciddi yatırımları bünyesinde barındırır. WebRTC, tümüyle ücretsizdir. Öte yandan BSD lisansına sahiptir. Dilediğiniz şekilde ücretsiz olarak indirmeniz ve kullanmaya başlamanız mümkündür.
Hangi Tarayıcılar Destekliyor?
WebRTC teknolojisini günümüzde Chrome, Mozilla, Opera başta olmak üzere pek çok tarayıcı destekliyor. Ayrıca bu tarayıcıların android versiyonlarında, “native kütüphane” biçiminde destek görmektedir. İndirme sayfasında, hangi tarayıcılarda desteklendiğini daha detaylı olarak inceleyebilirsiniz. WebRTC öte yandan çoğumuzun hayatına giren çok popüler uygulamalar tarafından da destekleniyor. Bunlar arasında Whatsapp, Slack, Skype, Messenger, Snapchat gibi uygulamaları sıralayabiliriz.
WebRTC Teknolojisi Ne Sağlıyor?
WebRTC kavramının açılımı Web Based Real Time Communication şeklindedir. HTML5 ve Java Script API’leri kullanmak suretiyle eş zamanlı multimedya uygulamaları tasarlamak mümkün hale geliyor. Türkçe karşılığı “Web Tabanlı Gerçek Zamanlı İletişim” olan WebRTC, eş zamanlı olarak gönderilebilen dosyaların arkasındaki teknolojidir. WebRTC teknolojisi, söz konusu süreçte RTP, STUN, SIP ve ICE gibi önemli protokollerden yararlanır. WebRTC adına özel bir kurulum yapılmasına hiç lüzum yoktur. Bu nedenle kullanım açısından oldukça idealdir. Mobil dünyasında da yararlanmanın mümkün olduğu WebRTC, maliyetler açısından kullanıcıların yüzünü güldüren bir teknoloji. Lisans maliyetleri pek çok kullanıcı için ciddi anlamda can sıkıcı bir konudur. WebRTC’nin aktif bir şekilde kullanılması için kullanıcıların özel bir ayar yapmalarına gerek yoktur. Çünkü bu özellik tarayıcılarda doğrudan açık bir biçimde sunulmaktadır. Hem sesli hem de görüntülü bir şekilde iletişim kurmaya, tarayıcınızı kurduktan hemen sonra başlamanız mümkündür. Bu görüşmeler şifrelenmiş biçimde karşıya transfer edilmektedir.
WebRTC ile Yapılan Bazı Servisler
WebRTC teknolojisinden yararlanılarak sunulan çok sayıda servis bulunuyor. Bunlardan bazıları şu şekilde:
Talky.io: Herhangi bir şekilde kayıt olmanıza gerek kalmadan tarayıcı üstünden görüntülü konuşma yapmanızı sağlayan etkili bir servistir. Normal görüşmelerden ziyade genelde konferans tipi konuşmalar için kullanılır. Toplamda 6 kişiye kadar izin verilir.
Twelephone: Tarayıcınızdan Twitter’daki hesabınıza giriş yapmak suretiyle bu servisten faydalanabilirsiniz.
Sharefest.me: Tarayıcılar üstünden P2P altyapısıyla dosya transferi yapmak mümkündür.Bilgisayarlar arasında transfer yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta, her iki bilgisayarda da aynı tarayıcının yer almasıdır.
Appear.in: Kullanım açısından son derece anlaşılır ve basit olan bu servis, yine aynı şekilde konferanslar için kullanılıyor. Görüşme esnasında ekranınızı paylaşma olanağınız bulunmaktadır. Lock Room özelliğini kullanarak odanıza girişi engelleyebilirsiniz.
Devre Dışı Bırakabilirsiniz
WebRTC, görüşme öncesinde hem mikrofon hem de kamera için sizden onay ister. Bu onayı vermeniz halinde görüşmenizi sağlayacak olan donanımlar tanımlanmış olacak. Bu işlemin gerçekleşmesinde Javascript’in ciddi bir rolü bulunuyor. WebRTC, tarayıcılarda standart olarak zaten açık bir şekilde geldiği için devre dışı bırakmak adına sizin ayarları değiştirmeniz gerekiyor. Her tarayıcıda bu teknolojiyi devre dışı bırakma metotları farklıdır.